İstanbul'da Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Müze!
Seyahat Rehberi - 19 Ekim 2022
about-us

İstanbul'da Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Müze!

Herkesin bir fırsat bulup İstanbul’u ve oradaki birbirinden değerli, eşsiz müzeleri gezmesi gerekiyor. Binlerce yıllık geçmişi olan ve pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan İstanbul, bir kültür başkentidir. Tarihin ve sanatın iç içe olduğu İstanbul müzeleri, sizin bilgi ve kültüre doymanızı sağlar. Ucuzyolu ekibi olarak bu yazımızda birbirinden güzel bu müzelerden 6 tanesini sizler için sıraladık.  

Dolmabahçe Sarayı!

İstanbul’da ziyaret edilmesi gereken yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri Dolmabahçe Sarayı’dır. Tarihi bir yolculuk yapacağınız Osmanlı mirası olan Dolmabahçe Sarayı Beşiktaş’ta bulunur. Bu saray, Osmanlı padişahlarına ev sahipliği yapmış ve sonraki yıllarda ise Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 1927-1938 yılları arasında İstanbul ziyaretlerinde bu sarayı kullanmış ve son nefesini yine burada vermiştir.

Dolmabahçe Sarayı; selamlık bölümü, harem ve tören salonu olarak işlevsel olarak üç bölüme ayrılmıştır. Selamlık bölümünde pek çok muhteşem detayla karşılaşacaksınız. Lüks mobilyalar, altın varaklar, cam- kristal süslemeler, güzel tablolar, el yapımı ipek halılar ve daha fazlasını görüp hayran kalmamak elde değil!

Topkapı Sarayı!

Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethi sonrası Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir. Topkapı Sarayı’nın tarihi ve eşsiz mimarisi içinde detaylarda kaybolacaksınız. Doğa ile iç içe olan bu saray 25 padişaha ev sahipliği yapmıştır.

Topkapı Sarayı’na yaklaşırken karşılaşacağınız ilk yapı III. Ahmed Çeşmesi olacaktır. Çeşmenin arkasında ise Sur-i Sultani adı verilen sarayı çevreleyen surlar bulunur. Topkapı Sarayı dört avludan oluşuyor. Sarayın ilk kapısı olan Bab-ı Humayun’dan içeri girilir ve “Alay Meydanı” karşınıza çıkan ilk avludur. Her bir yeri ayrı güzelliklerle dolu Topkapı Sarayı içerisinde barındırdığı tarihi ve kültürel zenginlikleriyle 2022 yılında yaklaşık 1,5 milyon ziyaretçi tarafından ziyaret edilmiştir. Topkapı Sarayı, İstanbul müzeleri ziyaret rotanızda mutlaka bulunması gereken yerlerden biridir.

Ayasofya Cami!

Ayasofya Cami, binlerce yıllık tarihiyle İstanbul’un en eski ve tarihi müzesidir. İstanbul’un fethinden sonra cami statüsü kazanan bu nadide yapıyı görmeden turunuzu tamamlamış sayılmazsınız. İçindeki Bizans Dönemi’nden kalan fresklerden, Osmanlı Dönemi’nden kalan hat ve çinicilik eserlerine kadar onlarca sanatsal eseri görme fırsatı yakalayabilirsiniz. 1934 yılında bakanlar kurulu kararıyla cami statüsünü kaybederek müzeye dönüştürülen yapı, 2020 yılında yeniden camiye çevrilmiş ve halkın ziyaretine açılmıştır. Ayasofya her özelliğiyle İstanbul’un simgesi konumunda ve ziyarete değer önemli bir yapıdır.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri!

Tarihi Yarımada’da bulunan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Türkiye’nin inşa edilen en eski müzesidir.  İçinde milyonu aşkın eseriyle dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. İçinde eski Yunan, Roma ve Bizans eserleri barındıran müze 1891 yılında Osman Hamdi Bey tarafından İmparatorluk Müzesi olarak kurulmuş ve ziyarete açılmıştır.

Osmanlı Coğrafyası içerisindeki çok farklı kültürlerden eserler barındıran müze, üç ana birimden oluştuğu için Arkeoloji Müzeleri olarak adlandırılmaktadır. Dünya’da sadece İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde bulunan Sidamara Lahdi, İskender Lahdi gibi dünyaca ünlü lahitler, görmeye değerdir. Seyahatiniz boyunca İstanbul’da görmeden geçmek istemeyeceğiniz yerlerden biri olan müze siz değerli ziyaretçilerini bekliyor.

Sonbahar tatilinize hala karar veremediyseniz blog yazımızı incelemeyi unutmayın!

Rahmi Koç Müzesi!

Haliç kıyısında yer alan İstanbul Rahmi Koç müzesi 1994 yılında iş insanı Rahmi Koç’un destekleriyle açılmıştır. Müze pek çok organizasyona, konsere ve özel sergilere ev sahipliği de yapmıştır. Karayolu, demiryolu ulaşımı, denizcilik, havacılık gibi bölümleriyle dikkat çeken müze, özellikle içerisindeki klasik araba koleksiyonuyla ziyaretçileri cezbetmektedir. Sanayi ve bilimin kalbinin attığı bu müze özellikle bu gibi konulara ilgisi olan ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken bir destinasyondur.

Yerebatan Sarnıcı!

Şehrin su ihtiyacını sağlamak için inşa edilen bu kapalı su deposu içinde barındırdığı pek çok mermer sütun sebebiyle halk arasında Yerebatan Sarayı olarak da bilinmektedir. Restorasyon sonrası içinde farklı sanatçıların sanat eserleri de sergilenmektir. Kendine has sütunlarından Ağlayan Sütun ve Medusa Başı görülmeye değerdir. 
İstanbul seyahatiniz sırasında görülmeye değer bu sarnıç, size beklentilerinizin çok üstünde bir deneyim sunar. Rotanıza eklemeyi unutmamanızı tavsiye ederiz.
Ucuzyolu ekibi olarak bu yazımızda “İstanbul'da Mutlaka Görmeniz Gereken 6 Müze!” konusunu ele aldık. Bu tarihi yerleri görmek ve muhteşem mimarisini incelemek için mutlaka İstanbul’u ziyaret etmelisiniz.